Как да използвате локалното търсене, за да рекламирате бизнеса си?

Какво е локално търсене?

Основното при локалното търсене е, че резултатите се влияят от местоположението на търсещия. Ако търсите "китайски ресторант", намирайки се  в София и "китайски ресторант", намирайки се в Стара Загора, ще получите абсолютно различни резултати. Гугъл предполага, че търсите ресторант близо до Вашето местоположение и ви дава съответните (релевантни) резултати.

Хората свикнаха да очакват определено контекстуално съответствие на резултатите от търсенето в Гугъл. Изследванията показват, че четири от всеки пет потребители на смартфон вярват, че рекламите в търсенето са ориентирани към техния град или район. Локално ориентираните реклами могат лесно да отговорят на нуждите на потребителите като показват адрес на обекта, указания към най-близкия офис и телефонен номер.

Локалната реклама е не само концепция. В действителност Yellow Pages съществуват под една или друга форма от 1886 г. Новото е в начина, по който хората намират и използват информацията и как рекламата стига до тях.

Днес потребителите търсят локална информация онлайн. За да разбере по-добре поведението им, Google прави две изследователски проучвания в партньорство с Ipsos MediaCT и Purchased®. В него участват потребители, които търсят информация чрез смартфоните си поне няколко пъти седмично. Участниците правят доброволно онлайн търсене или свързват смартфон търсенето си с in-store активности чрез мобилен дневник. Откриват, че локалното търсене се случва отвсякъде и потребителите са доволни от реклами, насочени към локално ориентирана информация като бизнес адреси, посоки, телефони и бутон click-to-call.

 

Локалното търсене се прави от всякакви устройства

Всички сме попадали в ситуации, когато имаме нужда да открием нещо наблизо – при бизнес пътуване в нов град, докато изпълняваме поръчки извън града или просто планираме къде да вечеряме. Преди, когато искахме да намерим примерно мексикански ресторант за вечеря, трябваше да търсим информация в любимото си списание за хранене или в местния всекидневник.

Днес търсим. Просто задаваме 'китайски ресторант' и резултатите са релевантни към нашата локация. Търсенето е нещо обичайно. Четири от пет потребители използват търсачките за откриване на продукти или услуги наблизо, независимо от мястото, където се намират. 84% от потребителите го правят с компютри или таблети, а 88% със смартфони.

Участващите в изследването на Google споделят, че търсят от къщи (76%), от работа (24%), в хотел (18%).  В действителност 56% от търсенето със смартфон на път е ориентирано локално.

Независимо от всичко това, когато потребителите търсят локална информация, тя обикновено е адрес на магазин, посока към магазин или работното му време.

 

Локалното търсене води до действие

Изследванията показват, че потребителите, които използват локално търсене се насочват към извършване на покупка. Само за един ден 34% от потребителите извършили локално търсене с компютър или таблет, са отишли до магазина. А при търсещите със смартфон този процент е 50%.

Даже и в магазина те продължават да търсят локално, за да намерят повече информация за даден продукт или да сравнят цени. А следващата им стъпка може да бъде покупката. След като вече сте ги привлекли в магазина, те са готови да пазаруват. Извършилите покупка в същия ден при локално търсене са 18% срещу 7% при нелокално търсене. Локално търсещите са прайм аудитория за рекламодателите, защото са готови да действат.

 

Какво означава това за рекламите?

Потребителите очакват определено количество информация релевантна към своето търсене – четири от пет искат рекламите да бъдат съобразени локално с техния град или район.
И повече от 60% от потребителите заявяват, че използват локална информация от реклама, особено линкове към местонахождение и бутон click-to-call.

how-advertisers-can-extend-their-relevance-with-search

Отчитайки местонахождението на потребителя, бизнесът може да извлече печалба, независимо дали е онлайн развлекателна компания или производител на тухли.

Когато стане въпрос за локална стратегия, бизнесът трябва да има предвид следното:

  • Оптимизирайте локално към потребителите. Рекламодателите могат да достигнат до широка аудитория, започвайки с голямо географско покритие, като после насочат рекламите си локално към определени зони и райони.
  • Помогнете на потребителите да намерят това, от което се нуждаят. Просто добавете телефонен номер или бутон click-to-call в рекламите и това ще ги накара да действат бързо.
  • Привлечете потребителите в близост до вашия магазин. Можете да покриете определен радиус около магазина си и да създадете локално търсене.

Днес потребителите са непрекъснато онлайн, независимо къде се намират - вкъщи, на работа или в магазина. Предоставяйки локално релевантна информация, рекламодателите осигуряват по-пълноценно изживяване на хората във всеки един момент.

За повече информация, вижте изследването: “Understanding Consumers’ Local Search Behavior."

Източници
http://www.thinkwithgoogle.com/articles/how-advertisers-can-extend-their-relevance-with-search.html
Wikipedia the Free Encyclopedia. Wikimedia Foundation, Inc., 2004. Web. April 30, 2014.
2-9 Google/Ipsos MediaCT/Purchased, Research: Understanding Consumers’ Local Search Behavior, May 2014.

.