Маркетинг чрез социалните мрежи

След последните промени на алгоритъма на Google за оценка и класиране на сайтоветe, стана ясно, че естествено създадените връзки имат все по-голямото значение. От това следва, че маркетингът върху социалните медии трябва да бъде приоритет за всеки онлайн бизнес. Когато говорим за социалните мрежи, има добър и неправилен начин да популяризираш бизнеса си.

И така... какво работи през 2013 г. и кои остарелите тактики трябва да избягвате на всяка цена!

Във Вашия уеб сайт:

Направете си блогblog

(и го актуализирайте повече от веднъж месечно). Най-бързият начин за провеждане на вашата маркетинг кампания в социалните медии е да пишете често в блога си и да давате възможност на читателите да споделят вашите блог-постове в своите профили в социалните мрежи. Естествено, читателите ще искат да споделят, ако нещата написани в блога са интересни, уникални, вълнуващи... Не е лесно да се пишат интересни и уникални постове. За това ви е нужен човек, който умее да пише атрактивно или поне добре, достатъчно добър специалист в дадената област и с достатъчен ресурс от време, за да го прави.

Отговаряйте на коментарите във вашия блог

За да насърчите социалното споделяне, вие трябва да изградите връзка и доверие в своите читатели. Градете изключително внимателно своята онлайн репутация. Даването на възможност за коментари във вашия сайт е нож с две остриета. Към отговорите трябва да се подхожда много деликатно и отговорно.

Пускайте новите блог публикации в социалните мрежи многократно

Използвайте инструменти, които автоматично добавят вашите мнения в профилите ви в социалните мрежи. Също така е добре да използвате инструменти като Buffer, които ви позволяват да публикувате връзките си няколко пъти. Това е особено важно в Twitter, където актуализациите могат да бъдат затрупани бързо от потока.

Добавете социални бутони за споделяне в горната и долната част на вашите блог постове

Някои читатели ще споделят вашите постове веднага след като се появят на страниците им, докато други ще чакат, докато изчетат всичко преди да го споделят. Приспособете се към двата стила чрез социални инструменти за споделяне, публикувани на няколко места.

Поддържайте добър баланс между лично и рекламно съдържание на вашия блог

Бизнес блоговете не трябва да бъдат прекалено сухи, но и не бива да бъдат и прекалено лични. Използвайте "5:3:2 правило" за постигане на най-добри резултати.(5 поста за вашия бизнес, специалност и онези, които се интересуват от тематиката, 3 – за продукта и 2 – от по-личен характер)

Насърчавайте читателите да споделят вашите постове в техните социални профили

Не очаквайте всички потребители да споделят вашите постове без подтикване. Помолете ги и (може би) ще го получите!

Рекламирайте вашите профили в социалните мрежи, където и да сте онлайн

Ако изпращате имейл бюлетин, публикувате постове във фирмени форуми или участватe в какъвто и да е друг тип онлайн дейност, трябва да рекламирате присъствието си в социалните медии винаги, когато това е възможно.

Използвайте профила си в Google Analytics, за да откриете теми за постове

Използвайте Google Analytics, за да откриете теми, които интересуват вашите читатели – вижте какви думи и фрази са търсили, за да се озоват на вашия сайт. Това вероятно ще ви даде добри идеи.

Създавайте "вирусно" съдържание

Наблюдавайте отзивите по статиите във вашия блог и се опитайте да намерите прилики между постовете, които се приемат най-добре. Използвайте извлечените уроци в бъдещите си постове, за да се увеличи вероятността да стенете вирусни. (Вирусно съдържание е онова, което предизвиква висок интерес и се разпространява бързо между хората чрез споделяне)

Задайте си цели за маркетинг кампаниите си и проследявайте вашето ROI /възвръщаемост на инвестицията/ 

Отделете време, за да се определи какви конкретни ползи ви носят вашите маркетинг кампании в социалните медии и ги сравнете с инвестициите си, за да оцените по-добре ползата за вас.

facebook На Вашата Facebook страница

Предложете уникални безплатни продукти на вашата страница.

Хората обичат безплатните неща, затова направете нещо интересно и го представете на страницата си, вашите последователи със сигурност ще го споделят чрез своите профили с други.  

Създайте свой специален Facebook URL адрес.

За да направите вашата страница лесна за запомняне, създайте клиентски URL, който вклюва бизнес името ви или тагове с него.

Нагласяйте всяка графична опция на вашия профил /Timeline/. 

Променяйте всеки елемент, за да създадете последователна и уникална визия на вашата страница.

Използвайте Препоръчани Събития /Featured Events/, за да наблегнете на основните събития във вашата компания.

Използвайте пълния формат на страницата на Препоръчаните Събития, за да освежите фирмената си история и да привлечете вниманието на читателите.

Проследявайте коментарите по страницата ви.

Когато някой публикува нещо на вашата фирмена страница, отделете време да му обърнете внимание. Няма по-лоша реклама за една компания от наличието на поредица от въпроси или коментари, на които не е отговорено!

Поствайте ангажиращи коментари под формата на въпроси в своя профил. 

Възползвайте се от предимството на социалната мрежа Facebook, за да накарате хората да говорят!  Задавайте бързи въпроси от рода на: “Ако сте попаднал на самотен остров, кои пет неща бихте искали да носите със себе си?”. Това е забавен начин да ангажирате читателите и да ги накарате да проверяват за коментарите.

Създавайте фирмени Facebook приложения /app/.

Ако имате средства,  фирмените брандирани Facebook приложения придават по-голяма забележителност и функционалност на иначе скучната фен страница.

Използвайте приложения, които ви позволяват да направите специални отстъпки на последователи, които „харесват” вашата страница.

Ако сте избрали пътя на приложенията, обърнете внимание на програмите, които ви позоляват да обменяте премиум съдържание за страницата “Likes,” тъй като това ще ви помогне да изградите социално доказателство.

Експеримент с Facebook приложенията за “Likes”.

Ако имате проблем с привличане на последователи  по старомодния начин, стартирането на Facebook приложения за “Likes” ще ви помогне да увеличите бързо броя на регистрираните потребители.

Наблюдавайте вашите Facebook Insights

Програмата Facebook’s Insights предлага множество ценни статистики, така че обърнете внимание на информацията показвана в нея и я използвайте за бъдещите си кампании.

Отговаряйте професионално на негативната обратна връзка.

Понякога можете да получите оплаквания на вашата Facebook страница.  Справете се с тях професионално и подходящо, без да оставяте емоциите да ви превземат!

Групирайте потребителите си и сегментирайте вашите обновявания на статуса /status updates/.

За да сте сигурни, че вашите обновявания са интересни за последователите ви, направете експеримент с някои от сегментираните характеристики , които Facebook предлага.

Определете комерсиална стойност на Facebook “Like” за вашия бизнес.

Получаването на повече “Likes” може да увеличи продажбите ви или обратното. Отделете време да определите какво въздействие оказват Facebook промоциите върху долната крива на продажбите ви, за да разберете значението на този инструмент върху маркетинг кампанията ви в социалните медии. 

twitterВъв вашата Twitter страница:

Убедете се, че вашето потребителско име е лесно за запомняне.

Експериментирайте с различни варианти докато намерите лесно запомнящо се потребителско име, което е сводобно и отговаря на буквените ограничения на Twitter.

За профилна снимка използвайте headshot вместо логото на вашата фирма.

Снимките на профилите в Twitter не са големи, поради което детайлите на логото ви няма да се видят ясно. Headshots или персоналните снимки са по видими за потребителите на сайта.  

Настройвайте вашия Twitter background.

С помощта на безплатните онлайн инструменти на сайта създайте Twitter background с вашата марка, тази стъпка е много важна.

Сплит /бърз/ тест на вашата биография.

Променяйте често вашата биография и запишете кои версии водят до най-много нови регистрирани потребители.

Поствайте дискусионно съдържание.

Twitter прави лесно споделянето на интересно съдържание, защото дискусионните мнения често се разпространяват чрез лайкове.

Наблюдавайте новите тенденции във вашия бранш.

Вместо да изследвате тенденциите на Twitter по географски области, използвайте новия инструмент на социалната мрежа Tailored Trends, за да разберете най-важните интереси във вашата сфера.

Получавайте актуализациите на “best of Twitter” във вашата кутия.

Новия инструмент на Twitter notification features може да ви помогне да запишете най-важните тенденции във вашата област, ако нямате възможност да влизате често в сайта.

Бъдете персонални.

Потребителите на Twitter искат повече лична информация отколкото тези на другите социални мрежи. Затова махнете бариерите и дайте повече подробности за живота си в тази социална мрежа (само не стигайте твърде далеч).

Следвайте потребители, които са последователи на експерти във вашия бранш.

За да намерите нови последователи (и следователно да увеличите аудиторията си в Twitter), разгледайте листата от експерти – последователи във вашата област и последвайте повече нови хора. Много от тях автоматично също ще ви последват.

Използвайте Twitaholic за идентифициране и съдаване на връзки с големите потребители на Twitter.

Създаването и подхранването на приятелства с големите потребители във вашия бизнес е добър начин да бъде бързо видяно вашето съдържание. За да намерите големите потребители във вашата сфера, използвайте Twitaholic.

Пробвайте Tweriod, за да определите кога вашите туитове са по-ефективни.

Безплатния инструмент Tweriod ще ви каже кога вашите последователи са по-активни (и кога съответно е по-лесно да видят съобщенията ви).

Изполвайте Buffer да заредите предварително вашия Twitter поток с полезно съдържание.

Ако не можете да бъдете в мрежата цял ден, инструментът може автоматично да изпрати предварително заредени съобщения в определено време с цел да затвърди убедителното ви присъствие в мрежата.  

Поствайте вдъхновяващи цитати и мнения.

Без значение колко евтини и повтарящи се могат да бъдат, туитовете базирани на популярни и вдъхновяващи цитати се споделят в Twitter по-често от друго съдържание. И все пак не ги използвайте безразсъдно!

Опитайте Triberr за да увеличите достъпа си до последователи.

Triberr ви поволява да станете екип с мрежа от приятели, с които автоматично да споделяте вашите туитове, което го прави много добър начин за разширяване на достъпа ви и съдаване на присъствие. 

Изполвайте подходящи професионални  хаштагове.

Следете за популярни за вашия бизнес хаштагове, но ги изполвайте внимателно. Свързването на съдържанието ви с хаштагове ще увеличи присъствието ви, но много бизнеси са изгорели поради неподходящо изполване на тези инструменти.

Изполвайте Twitpic за споделяне на смешни снимки.

Потребителите на Twitter реагират добре на снимки, така че отделете време за създаване на Twitpic акаунт на профила си в Twitter и споделяйте смешни снимки от вашето ежедневие.

Във вашата Google+ страница:

Възползвайте се от големия брой галерии за снимки и видео.

Галериите на Google са едни от най-добрите в съвременните социални мрежи. Възползвайте се напълно от предимствата им като качвате възможно повече снимки.  

Добавяйте ховър текстове към профила си, свързани със събития.

Използвайте възможностите на hover text на Google, за да публикувате интригуващи подробности “at a glance”, които хората могат да видят докато се движат с маркера около името ви.

Използвайте активните команди за форматиране при актуализиране на профила си и постване на съдържание.

Google+ поддържа няколко различни команди за форматиране (включително bold, italic и strikethroughs), затова се възползвайте от тях, за да направите по видими актуализациите и статуса си.

Свържете профили от други социални мрежи към Google+ използвайки секцията “Recommended Links”.

Убедете се, че вашите Google+ последователи ще могат да ви намерят в другите мрежи като линквате към различните си социални профили.

Поствайте регулярно, дори и ако сте единствения във вашия бранш, който го прави!

Google+ бавно набира сили, но в някои ниши е доста непопулярен. Дори и ако е такъв случая с вашия бизнес, не пестете маркетинг усилия, за да извлечете SEO ползите, които идват с нарастването на популярността на Google+.

Използвайте всички функции на Google+.

В зависимост от вида на вашия бизнес, можете да бъдете подходящи, както за Google+ Page for business и Google+ Local page.  В такъв случай, заявете и двете, за да увеличите социалния си имидж.  

Публикувайте видео.

Видеата се класират невероятно добре и бързо в резултатите от търсенето /SERPs/, така че пълнете фирмения си Youtube канал, свързвайки чрез Google+ hangouts с потребители или последователи на тази популярна видео услуга.

Посещавайте публични Google+ видео чатове (Hangouts), хоствани от експерти във вашата сфера.

Ако ваши конкуренти хостват open Google+ hangouts, се присъединете към тях, за да създадете връзка с големи потребители и да разширите интернет присъствието си.

Създайте rel=author атрибути за да заявите своето съдържание на блог.

За да декларирате авторство е необходимо да свържете съдържанието на блога си с вашия Google+ профил.

Сегментирайте Кръговете си, за да правите подходящи предложения към всеки един от тях.

След като добавите последователи към вашите Google+ кръгове ги разделете във възможно по-малки кръгове, за да имате възможност да насочвате постове и предложения към специфични групи от фенове.  

Използвайте “Circle back”, когато потребители са ви добавили към своите Google+ Кръгове.

Когато някой добави профила ви към своите Кръгове е любезно да използвате “Circle back” и да го добавите към своите листи. Това създава добронамереност сред последователите ви и може да разшири достъпа на вашата марка /фирма/.

linkedin Във вашия LinkedIn профил:

При създаване на профила си обърнете внимание на SEO ключовите думи.

Това ще направи профила ви по-видим за потребители, които търсят с LinkedIn хора с вашия специфичен опит /background/.

Настройте профила си на “Full View”, за да увеличите видимостта си.

Показването на вашата информация публично ще помогне на профила ви да се появява по-често в резултатите от търсенето.  

Разширете биографията си с допълнителна информация.

Колкото повече информация включите в биографията си, толкова по-добре (когато се опитвате да привлечете клиенти, бъдете видим или увеличете шанса си да се появите в резултатите от търсенето).

Присъединете се към LinkedIn Групите във вашата сфера.

Участието в групи е добър начин да „видиш” и да бъдеш „видян”, помага да утвърдите марката си, предоставяйки полезна информация на другите.

Стартирайте група, ако намерите някой с вашите интереси.

Ако съществуващата група не съответства точно на вашите потребности, създайте нова. Но бъдете сигурни, че създавате нещо уникално и ценно за дискусията.

Обединете блога си с LinkedIn профила си.

Множество плъгини и софтуер ви дават възможност да синхонизирате автоматично появата на блог постовете ви във вашия LinkedIn профил.

Поствайте цитати от пресата в профила си.

Ако вие или бизнеса ви получите положителни коментари в пресата, насочете линк към тях от LinkedIn профила си.

Разглеждайте LinkedIn’s Q&A секциите за възможности да предоставите полезни съвети.

Даването на съвет не е просто начин да се обърнете към общността си. То е невероятен начин за създаване на връзки и изграждане на присъствие.

Използвайте споделени връзки за разширяване на мрежата си.

Периодично търсете взаимни връзки чрез LinkedIn профила си и възможности за разширяване на персоналните и бизнес мрежите си.

Присъствайте на събития на LinkedIn Events в реалния свят.

Някои общности хостват срещи за сродни потребители на LinkedIn.  Ако тези събития се случват във вашата област, посетете ги, за да задълбочите онлайн връзките си.  

Направете връзка между LinkedIn контактите си

Добрата карма е навсякъде, затова отделете време да представите членове на мрежата си, които ще извлекат ползи от новите контакти.

pinterestВъв вашият Pinterest профил:

Оптимизирайте съдържанието на Вашия уеб сайт за споделяне в Pinterest

Съдържанията само с текст не са добри за целта. Сложете някое интересно изображение – снимка или графика.

Създайте си ваша тематично насочена дъска (pin board)

Насочете вашите последователи към конкретна дъска, например с ваши продукти – колкото са по-конкретни, толкова по-добре. Ако произвеждате мебели, нека дъската ви не е просто „Мебели“, а например „Мебели от дъбова дървесина“

Използвайте ключови думи от вашия бизнес във вашата дъска

Когато вашите последователи търсят нещо, което ги интересува, те трябва да получат конкретна информация.

Използвайте и другите възможности за свързване на вашите пинове

Едновременно споделяне във фейсбук и туитър. За целта вашите url адреси трябва да бъдат подходящо конструирани.

Прецизирайте своята Pinterest активност 

Не наводнявайте Pinterest потока. Вместо да пиннете 20 снимки за един час, направете 20 пина в продължение на 20 часа.

Следете възможности за ре-пин

Преди да ре-пинвате пиновете на други хора, убедете се, че те не водят към грешна страница-  404 page!

Следете топ пинващите във вашия бизнес, това вероятно ще ги накара и те да ви следят

Изграждайте връзки с подобните на вашия бизнес.

Избягвайте грешки, свързани с авторски права

Трябва да бъдете внимателни с copyright. Прочетете ръководството за избягване на нарушаването на авторските права potential legal claims.

Бъдете личност, а не бизнес!

Потребителите в Pinterest са скептични по отношение на рекламно съдържание.  

Прилагането на всички тези съвети наведнъж може да ви се строи страшно, затова опитайте само няколко едновременно и това ще промени значително маркетинг усилията си чрез социалните медии. Възползвайте се от тях сега, за да увеличите максимално потенциала, който тези иновативни промоционални инструменти могат да имат за растежа на вашия бизнес!