Оптимизация за търсещи машини

SEO анализ на сайт, изследване на конкуренцията, вътрешна и външна оптимизация

SEO - оптимизация

Оптимизацията на един уеб сайт за търсещи машини е съвкупност от мероприятия и техники, които се прилагат с цел, той да излезе колкото е възможно по-напред в резултатите от търсене на дадени ключови думи и фрази (обикновено с Google).

Услугата за оптимизация (SEO) на един уеб сайт включва:

 • Действие за определяне на най-точните за Вашия сайт ключови думи. Обикновено се ползва информация от няколко инструмента на Google, които дават статистика за честотата на търсене на определени думи и фрази.
 • Проверка на настоящото състояние и класиране на сайта по определените ключови думи или SEO одит. SEO одитът установява дали основните SEO правила за изграждане на сайта са спазени, има ли и какви са външните връзки към сайта, какво е представянето му в социалните мрежи и др.
 • Анализ на конкуренцията. Анализът установява кои са основните ви конкуренти в конкретната ниша, какво е състоянието на техните сайтове и какви са необходимите мерки, които трябва да се предприемат, за да може вашия сайт да ги изпревари в класирането.
 • Поставяне на реалистични цели на оптимизацията, съобразени с определен бюджет.

Цената за оптимизация зависи от това:

 • в какво състояние е вашия сайт и
 • доколко е силна конкуренцията в дадената ниша.

Има бизнес ниши, за които е лесно да се постигне максимален резултат без много усилия и други, в които конкуренцията е твърде силна и е нужен сериозен бюджет за постигане на желаната позиция.

Конкретните мерки за оптимизация биха могли да бъдат:

По отношение на подобряване на структурата, кода и съдържанието на самия уеб сайт.

 • насищане на съдържанието с ключови думи - писане на нови подходящи текстове и периодично добавяне на ново съдържание,
 • усъвършенстване на структурата на сайта,
 • добавяне на ключовите думи в мета таговете, заглавията, URL адресите, файловите имена и т.н.,
 • подобряване на времето на зареждане на сайта, чрез оптимизиране на кода, изображенията, подходяща компресия и т.н,
 • изчистване на грешките в кода (css валидация) и много други.

По отношение на популяризацията му (от гледна точка на търсачките - linkbuilding или изграждане на обратни линкове към сайта )

 • добавяне в други интернет сайтове: бизнес директории, директории за статии, фирмени каталози, сайтове на организации, местни портали и т.н
 • представяне в социалните мрежи
 • организиране на онлайн състезания за привличане на вниманието
 • платена реклама и много други.

Кои са основните фактори, които влияят върху класирането на сайтовете?

1. Доброто съдържание

Това е най-важното нещо, за което трябва да хвърлите достатъчно усилия.

Вашият сайт може да бъде перфектно изпълнен от техническа гледна точка, но онова, което търсят посетителите е вярна, актуална и интересна информация.

Ако Вашето съдържание отговаря на това, което търсят, те ще се върнат отново. Ако е достатъчно ценно, те ще направят връзка от собствените сайтове към Вашия.

А колкото повече входящи линкове имате, толкова повече се вдига рейтинга  му  и той се класира още по-напред в търсенето. Ако линковете идват от сайтове с по-висок PR - още по-добре.

Много важна част от поддръжка на един сайт е неговото освежаване и непрекъснато публикуване на новости. В противен случай много бързо ще загубите интереса на потребителите. В момента броят на загиналите сайтове в мрежата е по-голям от действащите. Няма по-лоша реклама от сайт, предлагащ остаряла, невярна, неточна информация.

Да оставите сайта си без редовна поддръжка означава две неща:

 • Вие сте хвърлили на вятъра парите, които сте платили за изграждането.
 • Вашият сайт вече не само няма да помага на бизнеса Ви, но всъщност ще му пречи!

Непрекъснатото актуализиране на съдържанието ще даде основание не само на посетителите да се връщат отново и отново при Вас, но и на търсещите машини.
Колкото по-често роботите на търсещите машини обхождат вашия сайт, толкова по-бързо те ще индексират всяко Ваше ново съдържание. Това определено е плюс.
И запомнете - винаги проверявайте правописа си. Граматически невярното съдържание прави доста лошо впечатление. Не можете да убедите потенциалните си клиенти, че Вашите продукти или услуги са перфектни, ако представянето Ви интернет е посредствено.

2. Достатъчно релевантни и атрактивни заглавия на Вашите съдържания

Убедете се, че те са достатъчно описателни, за да привлекат посетителя и да помогнат на търсещите машини да  "разберат" за какво става дума в статиите ви.  Не забравяйте, също така, че тези заглавия се използват като линкове от резултатите на търсещите машини към сайта Ви. Това превръща заглавията на Вашите съдържания в един от най-важните елементи на оптимизацията.

3. Текстови линкове за навигацията в сайта си, вместо изображения

защото търсещите машини не различават текстовете, изрисувани вътре в самото изображение. Добре е да използвате  h1-h6 (header tags) за своите заглавия. Трябва също да знаете, че някои флаш техники,  не се интерпретират правилно от търсещите машини.

4. URL адреси - подходящи за търсачките:

http://www.ime.com/index.php?option=com_content&;view=article&id=4&Itemid=7 

http://www.ime.com/category2/product5.html 

Защо това е така?  Защото някои роботи на търсещите машини могат да спрат до въпросителния знак и да не "прочетат" нататък вашия адрес.
Даже и сайтът ви да е изграден с адреси, генерирани на динамичен принцип, впоследствие можете да ги преформите в препоръчания вид - това понякога е трудно, но резултатът си струва усилията. Практиката го показва.

5. Линкове, още линкове, повече линкове (връзки към сайта)

Най-естествения път, по който можете да ги осигурите  е да създавате добро съдържание, което другите искат да цитират.
За всеки сайт в интернет е особено важно да има голямо количество качествени линкове от други сайтове.  Основният принцип на Google за определяне на  рейтинга на един сайт е базиран на количеството и качеството линкове към него. 
Предполага се, че колкото повече хора Ви линкват, толкова е по-ценно Вашето съдържание и съответно и сайтът ви получава по висок PR.

6. Добавяне на сайта към уеб директориите

Въпреки че това действие често е надценявано, добавянето на вашия сайт към директории и търсачки може действително да бъде от полза. Това е особено важно за нови сайтове. Никога не използвайте съмнителни SEO методи като прикриване, ферми за линкове и други подобни, които могат да доведат до временен положителен резултат при класирането но в дългосрочен план рискувате вашият сайт да бъде санкциониран и  игнориран от търсачките.

7. Как се вижда сайта Ви с различните браузери?

8. Meta Description

Повечето търсещи машини не придават голяма тежест на съдържание с Мета тагове, защото те твърде често се използват от спамери. Въпреки това, препоръките на Гугъл са всяка страница да има различно мета описание.

9. Обърнете внимание на структурата на линковете вътре във Вашия сайт

Това е важно за да могат роботите на търсещите машини да имат действителен достъп до всяко едно съдържание. Имайте предвид че роботите не могат да видят връзките, когато са реализирани чрез JavaScript.
Важно е също така да се уверите че вяко едно Ваше съдържание е свързано от най-малко една друга страница. Не е добре да се получават "висящи съдържания".

Препоръчителните методи за създаване на линкове са следните:

 • Думата или фразата, която линквате да съдържа ключовите думи, по които искате да оптимизирате сайта си. 
 • Не използвайте винаги една и съща дума, разнообразявайте фразите.
 • Когато създавате линк от изображение, включете alt атрибут, за да бъде разпознаваема връзката за роботите.
 • Заглавията на статиите във вашия сайт е добре да съдържат  ключовите думи и фрази, по които оптимизирате сайта си. Важно е да са различни и разнообразни.

10. Ключови думи

Работата с ключовите думи/фрази е едно от основните неща при оптимизацията. Основните правила са следните:

 • Използвайте често вашите ключови думи, по-добре - в началото на вашите съдържания , но внимавайте, да не прекалявате. Насищането с ключови думи не бива да е повече от 4%.
 • Използвайте ключовите думи и фрази в alt и title атрибута на изображенията, които добавяте към статиите.
 • Използвайте h1-h6 атрибути  за ключовите думи и фрази в текста
 • Отбелязвайте ги, когато е приемливо, с болд и италик.

Повече за работата с ключовите думи

11. Изборът на ключови думи

Още когато правите планирането на сайта и по-късно - при  непрекъснатото му запълване със свежо съдържание, трябва да мислите "Какво търсят в интернет моите потенциални клиенти?" , 
"Кои са онези ключови думи, които биха ги довели на моя сайт?" След което, се постарайте да използвате точно тях в текстовете си и в линковете си. Както и да си осигурявате външни линкове, отново чрез същите тези ключови думи.

Например, ако сте туристическа агенция и в момента правите кампания за почивки в Турция, които са особено атрактивни за сезона, нека линковете ви, които сочат към вашият сайт да не са върху името на фирмата Ви, а например върху фразата "Атрактивни почивки в Турция".

12. Бързината на зареждане на страниците  е много важна за SEO

Най-важните фактори в това отношение са добрият хостинг и доброто изграждане на сайта, с леки графични елементи, използване на подходяща компресия  и някои други, познати на дизайнерите техники.

13. Какво прави конкуренцията?

Още преди да планирате вашия уеб сайт е добре да се запознаете със сайтовете на основните ви конкуренти в интернет - тези, които се класират на челните места по вашите ключови думи и фрази. Оттам ще изскочат добри идеи.